Od nápadu k realizaci

aneb cesta od první myšlenky k úspěšnému eshopu

 

CEO firmy Milujeme jógu s.r.o. Lucie se ptá majitelky a zakladatelky Judity na to, jak vypadala její cesta od originálního nápadu k realizaci samotného prodeje Jógových šatů.

 

Kdy jsi poprvé praktikovala jógu v šatech (jakýchkoliv)?

První, co ke mně přišlo, když jsem si četla tuto otázku, byly nádherné záběry v červených šatech u moře, kde jsem natáčela svůj první online program 10 Dní s jógou. Bylo to v roce 2017. Cítím ale, že jsem jógu v šatech praktikovala ještě dávno před tím. Kalhoty jsem totiž nikdy neměla v oblibě. Kdykoliv jsem se mohla vyhnout legínám, udělala jsem to.

 

Jóga v červených šatech u moře

Jedno z prvních focení jógy v šatech. Tunis, 2017. 

 

Jak tě napadlo vytvořit jógové šaty? Jak se zrodila myšlenka jógových šatů?

Byla to právě ta myšlenka vytvořit pro mou vlastní jógovou praxi sportovní, ženské, pohodlné a zároveň krásné šaty, které mají kraťásky pod sukní. Chtěla jsem to vyzkoušet. Chtěla jsem vědět, jaké to bude uvolněně se hýbat v šatech, bez pocitu, že mi někde něco “kouká”.

 

Kdy byl nápad zrealizován?

Vůbec jsem netušila, zda bude mít o Jógové šaty zájem někdo jiný kromě mě. Byl to tehdy velký risk. Neměla jsem ušetřené peníze na investici. Vzala jsem “z kasičky” to, co jsem měla a šla jsem koupit první metry látky. Bušilo mi u toho srdce. Bylo to v roce 2018. Dnes už látky kupuje naše hlavní krejčová a návrhářka a už je nekupujeme po jednotlivých metrech, ale po rolích. Jsem za tento posun nepopsatelně vděčná.

 

spring-in-my-soul-jogove-saty-a-saty-na-sport-judita-berkovaŠaty na jógu Nephtys

 Zleva: Judita v Jógových šatech v roce 2018, Judita v Jógových šatech v roce 2021

 

Kdo s tebou pracuje na návrhu nových modelů? Jak to přesně probíhá? Jak dlouho trvá připravit střih?

To je nádherná otázka, protože to přesně byl další háček. Měla jsem nápad v hlavě. Přesně jsem viděla, jak mají šaty vypadat a jak se v nich chci cítit. Neumím ale kreslit a už vůbec neumím šít. Co s tím? Jsem tolik vděčná, že jsem měla tu čest a štěstí potkat se s Jarmilou, již zmiňovanou hlavní návrhářkou. Jarmila dokáže z mého popisu zachytit esenci onoho návrhu a nejen to. Ona ho dokáže ještě obohatit. Řídí se svým srdcem a intuicí. Nechá se vést. Tento dar ve spojení s jejím perfekcionalismem znamená modely, které jsou dokonale kvalitní a zároveň jsou v souladu s inspirací, která k nám přichází. Vytvořit novou kolekci je ale proces. Možná, že to zní jednoduše, ale jde o hodiny a hodiny tvorby, zkoušek, ladění, diskuze a naciťování se. Je to nádherný proces, který vyžaduje otevřenost mysli, ladění se na frekvence inspirace a poctivost soustředění se na každý jednotlivý kousek, jako by byl jediný na světě. Dále je potřeba skloubit funkčnost šatů s ženskou esencí. Jde o šaty, které se mají používat na jógu, tanec a sport. Musí být proto pohodlné, z pružného přírodního materiálu. Zároveň chceme, aby byly plné ženskosti a archetypální esence dívky, milenky, královny a vědmy. A tak příprava nové kolekce může zabrat až několik měsíců příprav.

 

milujeme-jogu-judita-a-jarmila_smallmilujeme-jogu-sici-dilna_small3_tvorba-strihu-jarmila-kratochvilova-milujeme-jogu

Zleva: Judita s Jarmilou při prvním navrhování šatů na jógu, dílna Jarmily, Jarmila připravuje střih

 

Kdo vybírá barvy a látky na nové modely?

Stejně jako proces tvorby jednotlivých modelů je i výběr látek společná práce má a Jarmily. Jde nám o to, aby látka rezonovala s naším cítěním a také o to, aby byla absolutně kvalitní, aby se nežmolila a aby zároveň podporovala přirozenou krásu ženy. Do každé kolekce zahrnujeme různé barvy tak, aby si vybrala každá z nás. Nezáleží na věku, postavě či očích. Látky také testujeme praním a nošením.

Ukázka z naší konverzace s Jarmilou:

Jarmila: “Juditko, našla jsem nádhernou ostružinovou viskózu. Testovala jsem jí praním a nežmolí se ani po desítkách nošení. Posílám Ti vzorek.”

Já: “Jarmiliiiii, tak to je úžasné. Jsem z toho nadšená. To bereme.”

 

Saty-na-jogu-ra (7)Saty-na-jogu-aurora (9)

Nová kolekce Remember magic

 

Jaký jsi měla pocit, když sis poprvé oblékla tebou navržené Jógové šaty?

Byl to pocit, že se děje něco mimo mě. Pocit, že jsem jen prostředník, že nejde o mě. Je to takový pocit, jako byste neměli kontrolu. Jako by to, co prožíváte, nebylo Vaše. Těžko se mi to popisuje. Jsou to zvláštní, krásné pocity.

 

Jaký hlubší přínos mohou mít Jógové šaty pro ženy? Proč bys doporučila ženám praktikovat jógu v šatech?

Jde o esenci ženství. Uvolněnosti ve svém těle. Jde o prožití krásy sebe samé bez podmínek. Jógové šaty vyrábíme proto, aby nám připomněly, jak krásné jsme a jak důležité je prožít svou ženskou esenci naplno a v naprostém přijetí. Legíny jsou také super, ale z mého hlediska nemůže nic nahradit pocit, když se mi kolem boků houpá ve vzdušných vlnkách sukně .

 

Saty-na-jogu-isis (11)

Jógové šaty Isis